DIMEK in Davor Klarić

Jernej Dirnbek – Dimek

JERNEJ DIRNBEK – DIMEK
BIOGRAFIJA

Jernej Dirnbek se je rodil 5. septembra 1971 in svoje otroštvo in mladost preživel v obsoteljskem Rogatcu. Z zdajšnjima glasbenima kolegoma iz akupine Mi2, Tonetom Kregarjem in Robertom Novakom so leta 1983 še kot osnovnošolci ustanovili svojo prvo glasbeno zasedbo, ki je zamenjala nekaj imen (Kamena doba, Sing Sing, Morana), v njej pa so se med drugimi izmenjali tudi Egon Herman, Boris Kidrič in Aleš Boroš Barni. Skupino so po nekaj letih delovanja, dobrih desetih avtorskih skladbah in nekaj koncertih pokopali odhodi članov na služenje vojaškega roka, pa tudi pomanjkanje večjih glasbenih ambicij. Nekaj let kasneje, takrat že kot študent Ekonomske fakultete v Ljubljani, je s prijateljem in sosedom Robertom Firerjem ustanovil duet Mi2. Za pomoč pri ustvarjanju skladb sta nagovorila Egona Hermana, ki je z njima posnel prvo skladbo Črtica, katere vseslovenski uspeh je odločilno prispeval k formiranju glasbene zasedbe in nadaljnjemu kreiranju skladb. Duet je kmalu prerasel v petčlansko zasedbo, ki v isti sestavi (Jernej, Tone, Egon, Robi in Igor Orač Peter) deluje že dvajset let, od leta 2017 pa je bogatejša še za klaviaturista Davorja Klarića.  V tem času so izdali sedem avtorskih in eno koncertno ploščo in v skoraj 1.000 odigranih koncertih obredli slovenske glasbene odre po dolgem in počez. Jernej pri Mi2 igra kitaro, poje in je avtor približno polovice besedil njihovih skladb. Doslej se je podpisal oz. sopodpisal pod več uspešnic skupine, kot so Pojdi z menoj v toplice, Teta Estera, Zbudi me za 1. maj, Sladka kot med, Samo tebe te imam, Čakal sn te ko kreten, Čista jeba … S soavtorjem besedil pri skupini Mi2, Tonetom Kregarjem, sta družno objavila dve pesniški zbirki: Mi2 pišema poezije (2002) in Mi2 pesmarica (2010).

Junija 2016 je pri Založbi MIŠ izšlo njegovo prvo literarno delo, domišljijski roman Pevci pozabljenih pesmi, ki je požel odlične kritike tako občinstva kot strokovne javnosti. Gre za zabavno pripoved o skupini prebivalcev manjšega slovenskega kraja, ki ugotovi, da je posedanje ob kozarcu bolj zabavno, če poteka ob prepevanju viž, ki se jih junaki spominjajo iz svoje mladosti. Pa seveda še o marsičem, kar spremlja njihove usode, medtem ko se oni posvečajo petju. Svoj roman je Jernej predstavil na več kot tridesetih literarnih večerih, ki jih je ob spremljavi kitare izvedel na različnih prizoriščih po Sloveniji.

Sicer pa je doslej ustvarjal v verzih in prozi za gledališče (Mi2, Robinson in Petek, Do nazga, Fotr, Slovenska muska od A do Ž, Mojster Feliks), film (Vinopirji), prireditve (Državna proslava ob dnevu državnosti, korporativne prireditve, Salon traminec) in TV razvedrilne oddaje (As ti tut not padu, Hri-bar, Jebovlje, Je bella cesta, Ema in NPU).

Od drugih glasbenih imen, za katere je napisal kakšno pesem, velja na prvem mestu omeniti Neisho (skladbe Vrhovi, Bežim, Neko drugo tisočletje), pa tudi Frajkinclare, Posodi mi jürja, Donačko, Borisa Kobala, Aleša Hadalina, Ketrin Nero in Don Corleona.

Dimek CV podrobno (prenesi .docx datoteko)